Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis.
Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis. Oog voor lekkers
Oog voor lekkers

Wat is Oog voor Lekkers?

Oog voor Lekkers is een Vlaams-Europeese initiatief voor gezonde tussendoortjes op school. Eén dag in de week smullen de leerlingen samen van een lekker gezond tussendoortje op school. Dat kan een stukje fruit/groente zijn en/of een fris glaasje melk.

Voor scholen, leerkrachten en ouders – die sowieso een voorbeeldfunctie vervullen – is dit meteen ook het perfecte aanknopingspunt om met kinderen te praten over een gezond dagelijks eetpatroon.

Nog meer goed nieuws!

Het goede nieuws is dat de Vlaamse overheid je hierin graag steunt. Daarom bieden zij aan alle Vlaamse basisscholen (kleuter, lager en buitengewoon) én buitengewone secundaire scholen een Vlaams-Europese subsidie aan, waarmee er gedurende 10 of 20 weken fruit, groenten en/of melk aangeboden kan worden. Een super initiatief dat je natuurlijk niet kunt laten liggen.

Healthy Fresh helpt jouw school hierbij!

Vanzelfsprekend zijn wij bij Healthy Fresh enthousiast over dit project! Graag ondersteunen wij dan ook de scholen in onze regio om fruit als gezond tussendoortje te promoten bij onze schoolgaande jeugd.

Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Komt mijn school in aanmerking, wat bedraagt de subsidie en hoe zit het met de administratie?
  • Hoe zit het met de leveringen en wat kan ik allemaal verwachten?

Op al deze vragen hebben wij een duidelijk antwoord en helpen daar waar het kan.

Als beste Groente- en fruit Vakman van België 2022 ben je in elk geval al verzekerd van de juiste kwaliteit aan groenten en fruit voor jouw scholieren!

Bekijk onze antwoorden op veel-gestelde-vragen en gebruik onderstaande knop om je direct aan te melden bij ons. Dan nemen we direct contact op en maken er samen een top project van!

Veelgestelde vragen

Wat is "Oog voor lekkers"?

Met dit initiatief willen de Vlaamse overheid en de Europese Unie gezonde voedingsgewoonten promoten bij kleuters, leerlingen van het lager onderwijs en leerlingen van het buitengewoon lager en secundair onderwijs, zowel op school als thuis.

Komt mijn school in aanmerking?

Alle Vlaamse* kleuter en basisonderwijsscholen én buitengewoon lager en buitengewoon secundaire scholen komen in aanmerking voor 2x 10 weken subsidie.

*Een instelling in het Vlaams Gewest én die door de Vlaamse Gemeenschap erkend, gefinancierd of gesubsidieerd wordt voor basisonderwijs of buitengewoon secundair onderwijs;

Elke ingeschreven school krijgt een tegemoetkoming voor 10 weken deelname in de eerste verdeelperiode én 10 weken deelname in de tweede verdeelperiode. De subsidie is voor beide perioden telkens voor voor telkens 1 portie (biologische) groente/fruit en/of 1 tot 3 porties (biologische) melk per leerling per week.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Scholen kunnen een subsidie aanvragen voor (biologisch) fruit en groenten, voor (biologische) melk of voor beide productgroepen. Als deelnemende school krijg je een terugbetaling voor 1 portie (biologische) groente/fruit en/of 1 tot maximaal 3 porties (biologische) melk per leerling per week, voor een periode van 2x 10 weken. Wel is het belangrijk dat je als school je aanvraag tijdig indient.

Subsidie per 10 weken Subsidie voor
2x 10 = 20 weken
Groenten en fruit 3 euro per leerling voor 10 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW) 6 euro per leerling voor 20 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW)
Melk max. 9 euro per leerling voor 10 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW, met maximaal 3 porties per week) max. 18 euro per leerling voor 20 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW, met maximaal 3 porties per week)
Biologische groenten en fruit 5 euro per leerling voor 10 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,5 euro incl. BTW) 10 euro per leerling voor 20 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,50 euro incl. BTW)
Biologische melk max. 9 euro per leerling voor 10 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW, met maximaal 3 porties per week) max. 18 euro per leerling voor 20 weken (gemiddelde prijs per portie van 0,3 euro incl. BTW, met maximaal 3 porties per week)

Let wel: Oog voor Lekkers vergoedt enkel gezonde tussendoortjes voor leerlingen, niet voor leerkrachten. Ook komt de bedeling van porties tijdens de middagpauze en de voor- en naschoolse opvang niet in aanmerking voor deze subsidie.

Hoe werkt dat via Healthy Fresh?

Belangrijk is het in elk geval om alles tijdig te starten. Wij helpen daar graag bij. Niet alleen bij de leveringen van het fruit, maar ook bij de organisatie en papierwerk. Hieronder vind je de belangrijkste data die we in de gaten moeten houden. Aarzel niet en neem direct contact met ons op, dan hebben we samen alles op tijd in orde.

 

Deadline Te ondernemen actie
1 september 2023 – 31 oktober 2023 Indieningsperiode erkenninsgaanvraag
1 oktober 2023** – 31 januari 2024 Verdeling 1ste periode van 10 weken
1 januari 2024* – 30 april 2024 Steunaanvraag 1ste periode van 10 weken*
1 januari 2024  – 30 april 2024 Verdeling 2de periode van 10 weken
15 maart 2024*  – 31 juli 2024 Steunaanvraag 2de periode van 10 weken*

* na 10 weken verdeling

** verdelingen vanaf september kunnen worden aanvaard

Top

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptat accusantium doloremque laudantium. Sed ut

Follow Us Now